logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародна науково-практична конференція "Товарознавство і торговельне підприємництво: фахова професіоналізація, дослідження, інновації"

Загальна інформація

  Міжнародна науково-практична конференція "Товарознавство і торговельне підприємництво: фахова професіоналізація, дослідження, інновації" 


   15-16 квітня 2009 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету за сприяння Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, проекту ЄС-ПРООН "Спільнота споживачів і громадські об'єднання", ДП "Укрметртестстандарт", Державної митної служби України, Державної пробірної служби України, Асоціації ювелірів України, Міжнародного інституту безпечності та якості харчових продуктів було проведено міжнародну науково-практичну конференцію "Товарознавство і торговельне підприємництво: фахова професіоналізація, дослідження, інновації". 
 

Рекомендації
Міжнародної науково-практичної конференції
«Товарознавство і торговельне підприємництво: фахова професіоналізація, дослідження, інновації»
15-16 квітня 2009 р. м. Київ


 В умовах глобальної інтеграції економік різних країн світу, загострення пов’язаних з цим проблем споживчого ринку, зокрема продовольчої безпеки; посилення конкуренції між товаровиробниками особливого значення набувають дії по формуванню гарантій безпечності та якості товарів, захисту споживача та вітчизняного товаровиробника, оптимізації діяльності торговельних підприємств.

  З метою формування нової моделі фахівця-товарознавця, підвищення суспільного значення товарознавчої науки 15-16 квітня 2009 року у Київському національному торговельно-економічному університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція з проблем товарознавства і торговельного підприємництва, організаторами якої були Міністерство освіти і науки України, КНТЕУ, Українське товариство товарознавців і технологів, за сприяння Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, проекту ЄС-ПРООН «Спільнота споживачів і громадські об'єднання», ДП «Укрметртестстандарт», Державної митної служби України, Державної пробірної служи України, Асоціації ювелірів України, Міжнародного інституту безпечності та якості харчових продуктів.

  В роботі конференції взяли участь понад 200 осіб, викладачі, наукові працівники, докторанти і аспіранти із 22 вищих навчальних закладів та наукових, дослідних установ, центрів якості України, представники урядових, експертних, громадських організацій, виробничих та торговельних підприємств, митної та пробірної служб, органів захисту прав споживачів, у тому числі спеціалісти із Росії, Білорусі, Молдови.

  На пленарних засіданнях, круглих столах, тематичних семінарах учасники конференції проаналізували стан підготовки фахівців-товарознавців, розвиток товарознавчої науки в сучасній економічній ситуації в Україні та за її межами, тенденції розвитку товарознавства. 
  Учасники конференції поділяють стурбованість вчених щодо глобальних економічної та екологічної криз, які охопили світ на початку 3-го тисячоліття, загострення проблем безпечності та якості товарів.

  За результатами доповідей, дискусій учасники конференції пропонують:

  • визнати пріоритетним напрямом товарознавчої науки дослідження проблем безпечності та якості вітчизняних та імпортних товарів, підтримку заходів щодо забезпечення конкурентоспроможності, спрямованих на захист інтересів вітчизняних виробників;
  • розширювати дослідження, творчі пошуки та інтеграцію з практиками у галузях проведення спеціальних товарознавчих експертиз (судової, митної та ін.);
  • удосконалювати зміст підготовки спеціалістів з товарознавства з урахуванням вимог ринкової економіки в контексті глобалізаційних змін; 
  • продовжити роботу щодо удосконалення змісту освіти із забезпеченням формування у студентів особистісних, професійних та інших компетентностей, адекватних запитам роботодавців зокрема та суспільства в цілому; 
  • посилити роль секції товарознавства підкомісії з напряму «Товарознавство і торговельне підприємництво» галузі знань «Економіка та підприємництво» НМК Міністерства освіти і науки України як координуючого та інтегруючого фактора розвитку товарознавства; 
  • науковцям-товарознацям радикально переглянути в контексті актуалізації підходи до напрямів розвитку теорії товарознавства, зокрема категоріального апарату, методології товарознавства, принципів наукових та практичних класифікацій товарів тощо;
  • активізувати роботу із запровадження в навчальний процес сучасних інноваційних технологій (електронних посібників, підручників, кейсів, дистанційних технологій тощо); 
  • активізувати роботу з технічними комітетами стандартизації Держспоживстандарту України; 
  • вищим навчальним закладам України провести комплексні дослідження щодо визначення: 
      - вимог роботодавців до фахової компетентності спеціалістів- товарознавців та їх соціальної затребуваності; 
      - рівня забезпеченості торговельних організацій відповідними фахівцями з торгівлі.

Учасники конференції вважають за доцільне:

  • відновити в Україні діяльність спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з торгівлі (Міністерства торгівлі та Державної торговельної інспекції тощо); 
  • сприяти прискоренню розгляду та введенню в дію Закону України «Про внутрішню торгівлю»; 
  • ввести в чинне законодавство положення про необхідність забезпечення кадрового складу закладів торгівлі дипломованими фахівцями відповідної кваліфікації;

  • посилити державний контроль забезпеченості дипломованими фахівцями при видачі ліцензії на право здійснення торговельної діяльності.


Інформаційні партнери 

  Телеканал ІНТЕР, програма "Знак якості"

 -Журнал "РRORetail"
 -Видавничий дім "Продукты питания"
 -Інформаційно-аналітичний журнал "Food UA. Продукты Украины" 
 -Науково-практичний журнал "Food Technologies Equipment. Пищевые технологии и оборудование" 
 -Радіо ЕРА 
 -Газета "Споживач. info"

 

Спонсори

 -ЗАТ "Горлівський м'ясокомбінат" ТМ "Щирий кум"
 -Ювелірне торгово-виробниче підприємство "Пектораль"
 -Ювелірна фірма "ГЕММА"

ПЕРЕЛІК організацій, установ, навчальних закладів - учасників конференції:

• Міністерство освіти і науки України
• Міністерство економіки України
• Державна митна служба України
• Державна пробірна служба України
• Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики
• Центр випробування продукції ДП "Всеукраїнський науково-дослідний центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів"
• ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості"
• Міжнародне товариство товарознавців та технологів (IGWT)
• Українське товариство товарознавців і технологів (УТТТ)
• Київський науково-дослідний інститут судових експертиз
• Інститут екогігієни і медичної екології ім. Марзєєва АМНУ
• Український науково-дослідний центр гігієни харчування
• Національний інститут міжнародної безпеки при Раді національної безпеки та оборони
• Міжнародний інститут безпеки та якості продуктів харчування
• Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи
• Науково-технічний центр сертифікації та стандартизації продукції легкої промисловості та засобів індивідуального захисту
• Проект ЄС-ПРООН "Спільнота споживачів і громадські об'єднання"
• Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "Тест"
• Всеукраїнська громадська організація "Якість життя"
• Українська торговельна асоціація
• Українська асоціація споживачів
• Асоціація ювелірів України
• Спілка рекламістів України
• Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти"
• Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛСІ-ХРОМ"
• Закрите акціонерне товариство "Горлівський м'ясокомбінат"
• Ювелірне торгово-виробниче підприємство "Пектораль"
• Ювелірна фірма "ГЕММА"
• ЗАТ "Універмаг"Дитячий світ"
• ТОВ "Край"
• Навчально-виробниче об'єднання КНТЕУ

Навчальні заклади

• Київський національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ)
• Львівська комерційна академія
• Харківський державний університет харчування та торгівлі
• Полтавський університет споживчої кооперації
• Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського
• Національний університет харчових технологій
• Дніпропетровський університет економіки та права
• Чернігівський державний технологічний університет
• Рівненський інститут слов'янознавства Київського славістичного університету
• Луганський державний педагогічний університет
• Київський національний університет будівництва і архітектури
• Одеський державний економічний університет
• Російський державний торговельно-економічний університет
• Білоруський державний економічний університет
• Одеська національна академія харчових технологій
• Українська академія друкарства
• Російська економічна академія ім. Г.В. Плєханова
• Молдавська економічна академія
• Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
• Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ
• Хмельницький економічний технікум КНТЕУ
• Львівський інститут економіки і туризму

Під час роботи конференції відбулися:

виставки: 
- наукових та методичних видань;
- ювелірних виробів вітчизняних виробників;


презентації:
- стендових доповідей;
- Молодіжного центру роботи із споживачами "ОСА";
- програми "Знак якості" телеканалу ІНТЕР;
- періодичних видань;
дегустація продукції ЗАТ "Горлівський м'ясокомбінат".

Мета конференції - обговорення сучасного стану і перспектив розвитку товарознавчої освіти в Україні та закордоном, ознайомлення з інноваціями у практичному та теоретичному товарознавстві, висвітлення результатів наукових досліджень у галузі товарознавства й торговельного підприємництва провідних вчених України та інших країн, обмін досвідом і набуття навичок на тематичних майстер-класах провідних спеціалістів.

Тематичні напрями конференції:
• Інновації в товарознавчій освіті.
• Технічне регулювання обігу товарів та послуг.
• Управління якістю та безпечністю товарів та послуг.
• Консумерські аспекти розвитку локальних та інтегрованих ринків товарів та послуг.
• Товарознавство харчових продуктів.
• Товарознавство непродовольчих товарів.
• Торговельне підприємництво в умовах глобалізації та виникнення.

У рамках конференції відбувся круглий стіл "Модель підготовки конкурентноздатного фахівця з товарознавства торговельного підприємництва. Перспективи розроби освітньої програми "євробакалавр з товарознавства" за участю представників міністерств, громадських організацій, наукових установ, бізнес-структур, торговельних мереж.

Крім того учасникам було запропоновано:
• Майстеркласи
- Методологія підготовки електронних підручників (курсів).
- Методологія викладання дисципліни "Управління безпечністю товарів".
- Товарознавча експертиза та оцінка вартості ювелірних коштовностей.
- Оцінка культурних цінностей.
• Тематичні семінари
- Порівняльні тестування товарів та послуг:
зарубіжний досвід та перспективи для України.
- Європейське законодавство у сфері харчових продуктів. Система стандартів BRC, IFS, GlobalGAP.

 

07.05.2009
annzo
3269
остання редакція 07.05.2009
23